Blogopmaak

Wat verandert er in de wet voor ZZP-ers in 2022

Marc Pors • 30 november 2021

Dit kunnen we in 2022 verwachten.

Onderstaand de wetswijzigingen die zzp-ers tegemoet kunnen zien in 2022.


  1. STAP-budget vervangt scholingsaftrek
  2. Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders
  3. Cadeaubon minimaal 2 jaar geldig
  4. Afscherming woonadressen Handelsregister
  5. Bijtelling elektrische auto omhoog
  6. Meer winst valt onder het lage vpb-tarief
  7. Daling zelfstandigenaftrek
  8. Belastingvrijstelling TVL en TOGS
  9. Milieu-investeringsaftrek (MIA) omhoog
  10. Belasting op benzine- en dieselauto’s omhoog
  11. Geen gedwongen openstelling van winkels

Nieuwe wetten in 2022

1. STAP-budget vervangt scholingsaftrek

De overheid komt met het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Met het STAP-budget kunnen werkzoekenden en werkenden zichzelf blijven ontwikkelen. STAP vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de kosten van de scholingsactiviteit en is per persoon maximaal 1.000 euro per jaar. De aftrek van scholingsuitgaven stopt per 1 januari 2022. Een STAP-budget aanvragen kan naar verwachting vanaf 1 maart 2022 via UWV. Tot 1 januari 2022 zijn de scholingsuitgaven nog aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Er geldt een drempel van 250 euro en een maximumaftrek van 15.000 euro. 

Ontdek meer subsidies voor scholing.


2. Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders

Ga je beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder? Per 1 januari 2022 ben je verplicht je te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Pas daarna kan je starten met het verlenen van zorg. 

Je wordt gevraagd informatie te geven over bijvoorbeeld de verwachte startdatum, vormen van zorg en of er een klachtregeling is. Als nieuwe zorgaanbieder kun je je nu aanmelden bij het CIBG.


3. Cadeaubon minimaal 2 jaar geldig

Verkoop je cadeaubonnen? De wettelijke minimale geldigheidsduur gaat van 1 naar 2 jaar. Consumenten krijgen zo langer de tijd om hun cadeaubon te gebruiken. 

De geldigheidsduur van 2 jaar is voor alle cadeaubonnen. De regel geldt voor zowel online als hardcopy cadeaukaarten. Het maakt niet uit wie de cadeaubon heeft gekocht.


4. Afscherming woonadressen Handelsregister 

Per 1 januari 2022 schermt KVK het woonadres van ondernemers en bestuurders af in het Handelsregister. De afgeschermde woonadressen zijn alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders. 

De adressen die vermeld staan als vestigingsadres kunnen nog wel opgevraagd worden. Dit is ook het geval als het vestigingsadres gelijk is aan het woonadres. 

Tot 1 januari 2022 geldt dat de woonadressen van eigenaren van eenmanszaken, vennoten van vof’s en cv’s, maten van maatschappen en bestuurders van verenigingen van eigenaars openbaar zijn. Dit in tegenstelling tot de woonadressen van functionarissen van rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid, zoals de bv of nv. Met deze wetswijziging komt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegemoet aan de wens om het woonadres van natuurlijke personen bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid standaard af te schermen. 


5. Bijtelling elektrische auto gaat omhoog

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt in 2022 van 12 naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk: 22%. 

Auto van de zaak of privé? Zo zit het in elkaar. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


6. Meer winst valt onder het lage vpb-tarief 

Heb je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)? De overheid wil bedrijven met lagere winsten minder belasten. Per 1 januari 2022 wordt de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (vpb) aangepast. Daardoor valt een groter deel van je winst onder het lage vpb-tarief. Je betaalt 15% vennootschapsbelasting over de eerste 395.000 euro winst. Dat was 245.000 euro. Alles boven 395.000 euro blijft met 25% belast. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


7. Daling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. De verlaging betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt hoger en je betaalt dus meer inkomstenbelasting. 

Heb jij een eenmanszaak, vof, maatschap of commanditaire vennootschap? Dan kun je als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je eigen zaak én je inkomsten vallen onder winst uit onderneming gebruikmaken van deze aftrek. 

De zelfstandigenaftrek gaat tot 2036 elk jaar stap voor stap omlaag. Check deze 5 belastingtips om meer voordeel uit je aangifte te halen. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


8. Belastingvrijstelling TVL en TOGS 

Tijdens de coronacrisis heb je wellicht gebruik gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers getroffen Sectoren (TOGS). Per 1 januari 2022 worden deze reeds ontvangen subsidies vrijgesteld van inkomsten- of vennootschapsbelasting. 

De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


9. Milieu-investeringsaftrek (MIA) omhoog 

Het kabinet stimuleert bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) . Hiermee mag je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Je betaalt dan minder inkomsten- en vennootschapsbelasting. MIA is een aanvulling op de reguliere afschrijving. 

De hoogte van de milieu-investeringsaftrek is afhankelijk van de categorie waarin het bedrijfsmiddel is ingedeeld. De MIA kent nu 3 percentages: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 worden deze verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Met een hogere korting worden milieuvriendelijke investeringen aantrekkelijker. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


10. Belasting op benzine- en dieselauto’s omhoog 

Koop of importeer je personenauto’s die rijden op diesel of benzine? Dan betaal je in 2022 meer belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm). Hoe meer CO2 een auto uitstoot hoe meer bpm je betaalt. 

Hoeveel bpm je betaalt, hangt af van de schijf (categorie) waar je auto in valt en het bpm-tarief van de schijf. De schijfgrenzen en bpm-tarieven veranderen tussen 2022 en 2025. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


11. Geen gedwongen openstelling van winkels

Heb je een winkel en staan er afspraken in het (huur)contract over openingstijden? In 2022 hoef je je niet meer te houden aan eenzijdige veranderingen van openingstijden door bijvoorbeeld de winkeliersvereniging als je daarvoor niet zelf vooraf duidelijk akkoord hebt gegeven. 

Als je contractueel akkoord gaat met een bepaalde openstelling dan moet je je hier wel aan houden. Denk bijvoorbeeld aan een koopavond. 

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*


Verdere uitleg over deze zaken? Bel EHB Administratie & Advies in Bolsward



door Marc Pors 4 februari 2025
Belangrijke conclusie: Eén opdrachtgever sluit ondernemerschap niet uit Het feit dat de ZZP’er gedurende deze periode geen andere opdrachtgevers had, deed niets af aan zijn zelfstandigheid. De rechter benadrukte dat het ondernemende gedrag en de financiële risico’s van doorslaggevend belang waren bij het kwalificeren van de ZZP’er als ondernemer. Waarom is deze uitspraak belangrijk? Deze uitspraak biedt duidelijkheid voor zowel ZZP’ers als opdrachtgevers. Het laat zien dat het mogelijk is om langdurig voor één opdrachtgever te werken en toch als ondernemer te worden gezien, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Voor ZZP’ers betekent dit dat zij hun zelfstandigheid kunnen behouden, zolang zij zich duidelijk onderscheiden van werknemers in loondienst door bijvoorbeeld ondernemend gedrag, vrijheid in werkindeling en het dragen van financieel risico. Lees meer over het vonnis in Rechtbank Rotterdam via ECLI:NL:RBROT:2024:13328. Wat betekent dit voor ZZP'ers in de praktijk? Als ZZP’er is het belangrijk om je ondernemerschap te benadrukken, bijvoorbeeld door: • Het maken van duidelijke afspraken over de looptijd van een opdracht. • Vrijheid te behouden in werkindeling en uitvoering. • Het dragen van financieel risico. • Hogere tarieven te hanteren dan het marktgemiddelde voor loondienst. • Een professionele en ondernemende uitstraling te waarborgen, bijvoorbeeld door facturatie, administratie en marketing. Zelfstandig vervoer Een van de voorwaarden om als ZZP-er niet als schijnzelfstandige te worden gezien is dat je jouw eigen vervoer regelt.
door Marc Pors 4 februari 2025
31 januari 2025 | Werkgevers die arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie zonder vergunning in dienst nemen, kunnen vanaf 1 februari 2025 flink hogere boetes verwachten. De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt ook meer slagkracht om op te treden tegen illegale tewerkstelling. Als de Nederlandse Arbeidsinspectie bij een onderneming op de stoep staat en vaststelt dat er sprake is van illegale arbeid, kan zij een onderzoek starten, boetes opleggen en, indien nodig, aanvullende sancties treffen om herhaling de kop in te drukken. Tot voor kort bedroeg de maximale boete voor overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) € 8.000 per illegaal tewerkgestelde arbeidskracht. Vanaf 1 februari wordt deze maximale boete verhoogd naar € 11.250 per arbeidskracht bij illegale tewerkstelling. De mate van verwijtbaarheid Volgens de Raad van State moet er verder meer rekening worden gehouden met de mate van verwijtbaarheid bij deze arbeidskrachten. Een werkgever die opzettelijk de wet overtreedt moet bijvoorbeeld een hogere boete opgelegd krijgen dan een werkgever die dit eenmalig en per ongeluk doet (de boetes kunnen per 1 februari variëren tussen € 2.250 en € 11.250). De hogere boetes zullen vooral bij ernstige omstandigheden toegepast worden, zoals bij slechte huisvesting of als een werkgever de paspoorten van de arbeidskrachten heeft ingenomen. Mogelijk verdere aanscherping in de toekomst Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert momenteel een breed onderzoek uit naar alle boetes rondom eerlijk werk. In Nederland moeten werkgevers er bijvoorbeeld op toezien dat werknemers minimaal het wettelijk bepaalde loon en vakantiegeld ontvangen. Als werkgevers zich niet aan deze arbeidswetten houden, volgt voor hen een boete van de Arbeidsinspectie. Het onderzoek bekijkt de mate van effectiviteit van deze boetes. Zodra het onderzoek is afgerond, wordt per arbeidswet bekeken of de boetes nog verder aangescherpt moeten worden. Werkgevers doen er daarom altijd goed aan om voorbereid te zijn op een onaangekondigd bezoek van de Arbeidsinspectie.
door Marc Pors 17 juli 2023
Later opgestelde urenstaat moet gedetailleerd zijn.
door Marc Pors 13 juli 2023
Digitaal procederen over alle belastingzaken.
door Marc Pors 3 mei 2023
Willekeurige afschrijving op investering 2023
door Marc Pors 29 november 2021
Laat de investeringsaftrek niet liggen.
door Marc Pors 18 november 2021
Hoe kunt u op uw hypotheekrente besparen?
door Marc Pors 17 november 2021
Maak nog gebruik van de aftrekposten
door Marc Pors 16 november 2021
Kwalificeert u voor Klein Krediet Corona? Wij doen de test voor u.
door Marc Pors 16 november 2021
Nieuw NOW ronde
Share by: